Behandeling

Behandelingen

 

U heeft huidproblemen waar u maar niet van af komt. Langdurige stress, waardoor u nauwelijks nog slaapt. Of de pijn in uw schouder blijft maar terugkomen. Voor deze en andere klachten bent u bij ShenYuan Acupunctuur aan het juiste adres.

 

De behandeling hangt af van uw klachten en uw behoeftes. Na de uitgebreide intake krijgt u hierover een persoonlijk advies. Soms kiezen we ervoor meerdere behandelvormen naast elkaar in te zetten.

 Onze behandelvormen uit de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG), waar we goede resultaten mee behalen:

 Acupunctuur en Moxa

Dit is de meeste bekende vorm van de Chinese Geneeskunde. Het doel van acupunctuur is de verstoorde energiehuishouding weer in balans te brengen. Energie volgt vaste banen in uw lichaam. Uw behandelaar brengt kleine naaldjes in op de juiste punten, waardoor de balans wordt hersteld. Het inbrengen van de naaldjes is niet pijnlijk, u voelt slechts een klein prikje. In sommige gevallen gebruiken wij Moxa therapie als aanvulling. De acupunctuurpunten worden hierbij verwarmd met het bijvoetkruid (Moxa). Na de acupunctuurbehandelingen zijn uw klachten waarschijnlijk minder of zelfs verdwenen.

Meridianen

In de acupunctuur wordt gewerkt via meridianen. Meridianen zijn netwerken van banen waardoor onze energie (Qi), bloed en lichaamsvloeistoffen in het lichaam wordt verspreid. De Qi, bloed en lichaamsvloeistoffen dienen altijd gelijkmatig te stromen en voldoende aanwezig te zijn. De meridianen maken contact met organen en voeden en bevochtigen elk deel van ons lichaam. Door verschillende oorzaken kunnen blokkades, overschotten of tekorten ontstaan met pijn, ongemak en ziektes als gevolg. In normale omstandigheden kan het lichaam een disbalans makkelijk terug in evenwicht brengen. In een situatie van ziekte is het lichaam niet in staat om het evenwicht te herstellen. Acupunctuur kan daarbij helpen. Door het zetten van naalden, het gebruik van moxacupping en Gua Sha kan een acupuncturist verstoringen beïnvloeden en harmoniseren.

 

 

 

 

Chinese kruiden (fythotherapie)

Ook de Chinese kruidentherapie, ofwel fytotherapie, heeft als doel om de balans tussen Ying en Yang weer te herstellen. Deze kruiden bestaan uit plantaardige substanties. Het is goed mogelijk om de kruiden op elkaar af te stemmen en u dus een unieke combinatie te geven, die uw klachten aanpakken. Ook kunnen we Chinese kruiden preventief inzetten, om uw gezondheid op peil te houden. Uw behandelaar geeft u de kruiden in tabletvorm of als thee mee.

Voor de behandelingen met Chinese kruidentherapie heeft iedere smaak een bepaalde specifieke werking. Zuur heeft een samentrekkende of verdikkende werking. Kruiden met een zure smaak worden voorgeschreven bij behandelingen van tekorten, vastzittende hoest, chronische diarree, incontinentie en andere indicaties die wijzen op hypo-metabolisme. In de TCM worden deze indicaties gezien als tekort of koude patronen.


De bittere smaak heeft de functie van bijvoorbeeld het elimineren van hitte, zuiveren van onregelmatigheden, verlagen van de qi en verbeteren van de eetlust. De bittere kruiden worden voornamelijk gehanteerd in hete patronen, zoals een acute fase van een infectie, vocht bij hitte of onderkoeling, zoals arthritis.

De zoete smaak heeft de functie van het fijnstemmen, verbeteren, bevochtigen en harmoniseren van belangrijke systemen in het menselijk lichaam, inclusief het spijsverteringsstelsel, het respiratoire stelsel, het immuunsysteem, en de endocriene systemen. De zoeke smaak verlicht acute situaties en voorkomt pijn als gevolg van de samentrekkingen van spieren. Ze worden voornamelijk gehanteerd bij de behandeling van tekorten in situaties als droge hoest, onjuiste werking van het spijsverteringskanaal zoals bij de milt en disbalans.

Kruiden met een scherpe smaak hebben een verspreidende en bevorderende werking op de qi en het revitaliseren van bloed. Deze groep van kruiden stimuleren de klieren met zoete eigenschappen om te transpireren, recirculeren van qi, activeren van de meridianen functie en organen, tegens wordt de bloedcirculatie verbeterd door bloed meer te stimuleren. Deze kruiden hebben voornamelijk een positief effect op het activeren en verbeteren van metabolisme. Deze kruiden worden voornamelijk gebruikt bij de behandeling van oorzaken van buitenaf (bijvoorbeeld verkoudheid), wanneer de meridianen functie en de organen verzwakt zijn en de circulatie van bloed is beinvloed. In de Traditionele Chinese Geneeswijze wordt hiermee gedoeld op een qi stagnatie en bloedophoping.

Zoute kruiden worden in relatie gebracht met de stevigheid van spieren en weefsel. De zoute smaak kan klieropeningen openen en sluiten. Zoute medicatie wordt toegepast bij pijnlijke locaties, ontstekingen, cysten en wondjes.

 

 

 

Chinese massage

In onze praktijk bieden we ook traditionele Chinese massages aan. Er zijn diverse massagetechnieken, we stemmen dit af op uw behoeftes. Heeft u behoefte aan een kalmerende massage, één die u energie geeft, of juist een echte ontspanningsmassage? De Chinese massage beïnvloedt de energie in uw lichaam en kan ook een aanvulling zijn op bijvoorbeeld acupunctuur. Wij bieden ook voetmassage en een sportmassage aan.

Cupping

ofwel vacuümtherapie is een behandelmethode waarbij gebruik gemaakt wordt van holle glazen bollen.

Door deze bollen van binnen met vuur te verwarmen wordt de zuurstof weggehaald. De bollen dienen vacuüm vastgezogen te worden aan de huidoppervlakte. De cupping bollen moeten dan ook zo snel mogelijk op de huidoppervlakte geplaatst worden.

Effect vancupping

Het effect hiervan is betere doorbloeding in de spieren en weefsels. Bepaalde acupunctuurpunten worden hierdoor gestimuleerd. Afvalstoffen in het lichaam worden met deze behandeling naar het huidoppervlak getrokken waardoor het lichaam zich beter van afvalstoffen kan ontdoen. Na de behandeling zijn op de plekken waar de bollen vast zaten rode/diep paarse plekken te zien. Dit is een normaal verschijnsel. De plekken verdwijnen van zelf na een paar dagen. De behandeling is niet pijnlijk, maar het kan wel onaangenaam aanvoelen door de samengetrokken huid.

 

 

Guasha therapie

“Gua” kunnen we vertalen met “schrapen” en “Sha” betekent “gestagneerde energie”.

Om fysieke blokkades op te heffen en het lichaam te revitaliseren zetten wij Guasha therapie in. Hierbij brengt uw behandelaar eerst een speciale kruidenolie aan op de huid. Vervolgens schraapt hij/zij met een speciale ‘steen’ over uw huid. Op de plaatsen waar de afvalstoffen (oftewel blokkades) zitten ontstaan bloeduitstortingen. Aan de kleur van de plek is te zien hoe chronisch de blokkade is. Deze gekleurde plekken zijn niet pijnlijk en verdwijnen bij een normale conditie binnen een week. Wanneer u gezonder wordt door de behandeling, krijgt u steeds minder van deze plekken.